Raj, borilačke vještine i Magnum PI

R

Nedavno smo dobili novu instalaciju kabela u kući i ja sam bio zauzet treningom kako bih naučio sve nove kanale. Kao i svaki drugi moderan čovjek, jednostavno sam pribjegao prelistavanju vodiča kanala kako bih pronašao nešto za gledati.

Tada sam naišao na prljavštinu plaća kad sam naišao na klasičnu detektivsku seriju iz 1980. godine, Magnum P.I.

Tijekom ove epizode Magnum se svađao s nekim gangsterima, a jedan od njegovih protivnika izvadio je nunchucks i brzo nokautirao Magnumova prijatelja.

Budući da je on pametan momak, Magnum nije uletio unutra. Umjesto toga, uzeo je pepeljaru i upotrijebio limenku da blokira brojne udarce oružjem prije nego što je napadač konačno oborio u nesvijest.

Osam sezona Tom Selleck igra privatnog istražitelja Thomasa Magnuma, diplomca Akademije mornarice, bivšeg veterana Seal-a i Vijetnama. Magnum je živio na prekrasnom imanju Toma Clancyja poput autora Robina Mastersa.

U zamjenu za stanarinu koja je na imanju besplatna, a dozvoljena je upotreba Robinsovog crvenog Ferrarija 308 GTB, Magnum se bavio zaštitom s Englezom Jonathanom Quaylom Higginsom III, bivšim narednikom britanske vojske.

Ako rad na imanju sa svim velikim perfidima nije bio dovoljan da Magnuma ne zauzme, obavio je dosta drugih istražnih poslova i morao se baviti trgovcima drogom, hitmenima, teroristima, špijunima i još munitarnijim zadacima poput slučajeva razvoda. Ne mogu se sjetiti ni jednog privatnog istražitelja ili muškarca mornarice kojeg sam upoznao i koji nije obožavatelj emisije.

Važno je napomenuti da, iako se Magnum svaki tjedan upuštao u fantastične avanture, bliske borbene vještine koje je koristio u gotovo svakoj epizodi bile su stvarna svjetska samoodbrana. I osvrćući se na emisiju Magnum je jasno prikazao svoju pozadinu vojnih borilačkih vještina. Nakon svega, Magnum se bavio napadačima koji su imali sve, od oružja za borilačke vještine, pa sve do boca, palica i naravno vatrenog oružja.

Magnum je naučio svoje borilačke vještine kad je vojska još uvijek koristila vrlo učinkovite borbe iz Drugog svjetskog rata koje su razvili Charles Nelson i B. J. Cosneck za ratnu mornaricu i marince. Ti su muškarci podučavali borilačke vještine za bojno polje i za ulične borbe, a ne za sport.

Ali Magnum nije bio jedini koji je pokazao borbenost. Higgins veteran preko dvadeset godina vojnog roka bio je upoznat sa brojnim borilačkim vještinama, iako se jasno oslanjao na metode samoobrane koje je podučavao pukovnik William E. Fairbairn. Magnumovi prijatelji Rick i T.C. također su pokazali ono što su naučili u marincima u bezbrojnim borbama duž Magnuma.

Magnum je bio član SEAL-ovog tima koji je djelovao izvan Da Nang-a, Vijetnam i služio pod zapovjedništvom načelnika CIA-e tijekom rata (Magnum i njegovi prijatelji često se mogu vidjeti kako nose baseball kapu Da Nang). Magnum nije učio blisku borbu u lijepoj čistoj školi borilačkih vještina, ali na ulicama Da Nang i u džunglama Sjevernog Vijetnama. Magnum nikada nije gubio vrijeme ulazeći u položaje ili pokušavajući napraviti određene poteze. Umjesto toga, kad je vidio prijetnju i napao. Ako je imao prednost vatrenog oružja ili drugog oružja upotrijebio ih je.

Tijekom svoje ratne službe Magnum i njegovi prijatelji izbjegli su u neprijateljski zarobljenički logor i morali su razoružati progonitelje golim rukama. U jednom slučaju, u potrazi za otetim prijateljem, Magnum se mora boriti s ostvarenim japanskim umjetnikom. Iako njegov protivnik baca puno snažnih udaraca, Magnum i dalje napada sve dok drugi muškarac ne padne na noge.

Iako je Magnum bio izmišljeni lik, od njega se mogu naučiti mnoge lekcije. On i njegovi prijatelji bili su ponosni patrioti koji nikada nisu požalili zbog svoje službe u Vijetnamu i razumjeli su stvarne opasnosti hladnog rata i terorizma. Ni oni se nisu žalili. Magnum i svi njegovi prijatelji koristili su sport za održavanje funkcionalne snage. Higgins se čak pridružio dječacima na misiji spašavanja u Kambodži i još je uvijek bio sposoban za akciju.

Na Havajima se može naučiti mnogo borilačkih vještina, ali stil koji je najpoznatiji izmišljeni stanovnik i dalje je najbolji. Na otoku je okruženje raznoliko kao na Havajima moraš se moći prilagoditi svim mogućim situacijama samoobrane. Ne možete si dopustiti da budete ograničeni u svojoj sposobnosti da se zaštitite. Pametni pisci TV emisije očito su to shvatili i zadržali su Magnuma koristeći svoje vojne borce za razliku od sudjelovanja u tadašnjem ludilu karatea i nindže.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta