Izmjena tijela – Piercing tijela

I

Pirsing tijela postao je značajan trend zapadne kulture. Piercing ušiju ušao je u praksu početkom 1980-ih kada su izumljene moderne tehnike piercinga i postale higijenske. Zapadna kultura nema poznatu povijest ili tradiciju pirsinga tijela, ali mnogi je vide kao tinejdžersku pobunu i tinejdžere kao značajnu, ritualnu modifikaciju tijela s kultom koji slijedi, pridonoseći osjećaju pripadnosti. Body art scena započela je na Zapadnoj obali i sada se mnoga djeca i odrasli mogu vidjeti diljem svijeta s prstenovima iz nosa, piercingom obrva i usana i ispruženim ušnim petljama. Još jedna strana body piercinga nazvana play piercing izvodi se isključivo zbog osjećaja probijanja, rupe napravljene u tijelu nisu trajne i izvode se isključivo za ukrašavanje i estetiku.

Piercing ima svoje podrijetlo prije 4.000 godina na Bliskom Istoku, a spominju 'Shanf' (nosni prsten) zabilježen u tijelu. Tradicionalno se ova praksa vidi kod nomadskih afričkih plemena Beja i Berbera i među bliskoistočnim beduinima, što označava bogatstvo i status žene u vrijeme braka. U Indiji u 16. stoljeću, pirsing nosa postao je moderan trend sa Bliskog Istoka i mogulskih careva. Ženski nos najčešće je probijen u lijevu nosnicu u suradnji s ajurvedskim ljekovitim načelima koja se odnose na ženski reproduktivni organ, omogućujući lakše rađanje i ublažavanje menstrualnih bolova. Western piercing nosa potjecao je od hipija koji su putovali u Indiju tijekom 1960-ih godina fascinacije indijskom kulturom, a daljnju popularnost doživio je u punk-pokreta krajem 1970-ih kao kontrakultura, antikonzervativna izjava.

Drevna plemena Azteci, Maje i američka sjeverozapadna Indijanca koristila su jezik za probijanje jezika kako bi ponudili krv i molili bogove, često stvarajući izmijenjeno stanje u probijenom svećeniku ili šamanu kako bi učinkovitije komunicirali s bogovima. Probijene uši i ušne školjke najstariji su zabilježeni primjeri piercinga na tijelu. Na tijelu mumificiranog muškarca pronađenog u austrijskom ledenjaku 1991. godine pronađeno je da je staro više od 5000 godina. Uho za piercing ima zaštitnu simboliku u primitivnim kulturama za sprečavanje zlih duhova da uđu u tijelo kroz uši. Uho za piercing nije bilo ograničeno na žensko ukrašavanje: "Kako je rimska republika postajala sve jača bogatstvom i luksuzom, naušnice su bile popularnije među muškarcima nego ženama; ne manje muškarac od Juliusa Cezara vratio se ugledu i modi upotrebom prstenova u ušima muškaraca. " "Jewels & Women; Romantika, magija i umjetnost ženskog ukrasa" Marianne Ostier, Horizon Press, New York, 1958.

Maleno pleme Dogon i Ebapija Nuba probijaju usne zbog vjerskih posljedica. U srednjoafričkim i južnoameričkim domorodnim plemenima, piercing za usne ili labrete izvodi se drvenim ili glinenim pločicama, koji protežu donju i gornju usnu do velikih razmjera. Drevni Azteci i Majevi koristili su labret pirsinge kako bi označili jastuke i višu kalu sa zlatnim diskovima u obliku zmije često ukrašenim sjajnim kamenjem, žadom ili opakom. Morski bršljan, kost, drvo ili ljuska školjke korišteni su za labrete u domorodacima s pacifičkog sjeverozapada, kao i inuiti sjeverne Kanade i Aljaske. Neke od najekstremnijih primjera ritualnih probijanja usnica i istezanja mogu se vidjeti kod žena Đinja u području rijeke Chari u Centralnoafričkoj Republici i Čadu. Plemena ispruži usne svojih budućih supruga kao dio bračnog rituala kojim se odrasla osoba usnama rasteže do 24 cm.

Kulture ratnika iranskog Jaya, Nove Gvineje i Salomonovih otoka probijaju septum svinjskim kljovama, perjem, drvom i kostima.

Pleme Asmat iz Jaya probija septum do 25 mm koristeći kosti nogu od svinje ili tibije od ubijenog neprijatelja za ukrašavanje i ugled. Azteci, Maye i Incas probijali su septum zlatom i žadom, a ovaj običaj može se vidjeti u panamanskom plemenu Indijanaca Cuna koristeći debele zlatne prstenove. Indija i domovina Nepala također prakticiraju septum piercing. Pirsingi nosa i septuma u nomadskim plemenima sjeverne Indije, Himichal Pradesh i Rajasthan nazvani "bulak", najveći su poznati prsten za nos. Bulak je ponekad ukrašen kamenjem i dovoljno velik da prekriva većinu usta i obraza i mora se dizati dok jedete. Privjesci se dodaju probijanju septuma u Tibetu.

U civiliziranijim i tradicionalno sofisticiranijim kulturama stvoren je piercing bradavica kako bi se naglasile grudi. Sredinom 14. stoljeća, kraljica Isabella iz Bavarske nosila je haljine s dekolteom koji se protezao do pupka, otkrivajući grudi. Ovaj stil odijevanja doveo je do ukrašavanja bradavica dijamantnim prstenovima i probijanja oba bradavica, produživši lanac kroz oba. Ovaj se stil piercinga pojavio ponovno u 1890-ima u Parizu gdje su se prodavali 'prstenovi za prsa' i postao moderan u društvenim krugovima više klase.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta