A-Z o tjelesnim umjetnostima: alati, materijali, tehnike, opasnosti po zdravlje i prevencija

A

Umjetnost tijela drevni je, ali popularan oblik poboljšanja tijela. Različiti su razlozi zbog kojih se ljudi bave body artom poput coiffure-a, oslikavanja tijela, obilježavanja tijela i slično. Neki se rade u čisto estetske ili dekorativne svrhe, dok su drugi iz medicinskih, duhovnih, zabavnih, identifikacijskih ili simboličkih razloga.

Za poboljšanje tijela može se koristiti širok alat. To uključuje alate za ribanje, alate za slikanje, alate za urezivanje, alate za razmazivanje, alate za tetoviranje itd. Materijali koji se koriste za umjetnost tijela uključuju boje za tetoviranje, posebna sredstva za čišćenje itd. Mastila za crtanje i pisanje, poput indijske tinte, pelikanske tinte i pisača s tintom, popularno su popularno koristi se za amaterske tetovaže. Ostala bojila koja se mogu koristiti uključuju pigmente i boje. Ostali upotrijebljeni materijali uključuju biljne ekstrakte, čađu, karbon i oker. Henna, koja je prirodna biljka, koristi se i za proizvodnju privremenih tetovaža.

Postoji nekoliko uzroka opasnosti po zdravlje u tjelesnim umjetnostima. Većina njih posljedica je onečišćenja korištenih instrumenata. Primjeri za to su alati za prodiranje u kožu kao što su koplje, igle za elektrolizu i ekstraktori. Kad se ovi instrumenti nisu učinkovito očistili i sterilizirali prije uporabe na drugoj osobi ili kada se instrumenti za jednokratnu upotrebu ne odbacuju odmah nakon uporabe.

Postoje i alergijske i toksične reakcije koje nastaju zbog nečistoća iz procesa proizvodnje pigmenata i boja koji se koriste za tetoviranje. Tetovažne boje mogu sadržavati aromatske amine s kancerogenim potencijalom (mogu izazvati rak). Za neke proizvode tetovaža se vidi da uzrokuju blage oblike raka kože. Tetovažne boje, posebno crvene, zelene, žute i plave boje, mogu izazvati alergijske kožne reakcije, poput svrbežnog osipa na tetoviranom području. To se može dogoditi čak i godinama nakon što ste dobili tetovažu.

Štoviše, kožni problemi poput izbočina nazvanih granulom nastaju oko tinte za tintu. Tetoviranje također može dovesti do pojave keloida ili uzdignutih područja uzrokovanih nadražajem ožiljnog tkiva. Može uzrokovati bolesti koje prenose krv. Na primjer, ako je oprema koja se koristi za stvaranje tetovaže kontaminirana zaraženom krvlju, osoba može zaraziti razne bolesti koje se prenose krvlju, uključujući tetanus, hepatitis B, hepatitis C ili čak HIV / AIDS.

Ovi slučajevi povezani sa zdravljem mogu se spriječiti poduzimanjem nekih praktičnih koraka. Na primjer, alati i oprema koja se koristi za proizvodnju tjelesnih umjetnosti moraju se sterilizirati. Pranje ruku je najvažniji faktor u sprečavanju infekcije.

Također, kemikalije koje se koriste u umjetnosti tijela moraju biti pravilno označene kako ne bi došlo do zamjena. Kemikalije moraju biti pravilno njegovane. Moraju se čuvati u dobro osiguranim posudama itd. Potrebno je pažljivo slijediti upute o načinu korištenja i skrbi o njima.

Nadalje, sve radne površine koje se koriste, na primjer, kauči / stolice, klupe i stolovi za postupak, trebaju se oprati toplom vodom i deterdžentom, isprati i osušiti pomoću čiste krpe za jednokratnu upotrebu bez dlaka. Uz to, na kraju svakog radnog dana sve vidno zaprljane površine operite toplom vodom i deterdžentom. Očišćene površine isperite i osušite čistom krpom za jednokratnu upotrebu bez dlaka.

Postoji puno tehnika koje se mogu koristiti u umjetnosti tijela. Najčešća tehnika je slikanje. Uključuje nanošenje boje, boje ili pigmenta četkom. Nakon crtanja skice ili izgleda dizajna na površini kože, četkom se nanosi boja na površini tijela. Također se koristi ispis, pri čemu se dizajni ponekad ispisuju na površini tijela. Ponekad se papiri s dopuštenom tintom prenose na površinu tijela. Laserski pisači također se koriste za prijenos računalnih dizajna na površine kože. Boja se može nanijeti na površinu tijela pomoću spužve ili pjene za prijenos dizajna na kožne površine. Ponekad se tinta ili boja mogu širiti po površini kože kako bi se stvorio dizajn ili dojam na površini kože.

Ostale tehnike uključuju rez i na taj način urezivanje na površini kože radi stvaranja dizajna. To se koristi kod scarifikacije i nekih oblika tetoviranja. Prepletenost pramenova kose u obliku dekorativnih oblika koji se nazivaju pletenice ili pletenice spada u umjetnost tijela.

Body art danas dobiva veliku slavu u industriji umjetnosti. Umjetnici moraju biti umorni od opasnosti po zdravlje upotrebe alata, materijala i instrumenata. Moraju se truditi održati zdrave prakse baveći se ovim zanimljivim oblikom umjetničkog izraza.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta