Borilačke vještine i seksualno zdravlje

B

Prema povijesti, A. 527., Car po imenu Wu Di, pozvao je indijskog redovnika po imenu Bodhidharma da putuje u Kinu. Svrha putovanja bila je Bodhidharma da dođe i nauči svoje sunarodnjake nekim vježbama kako bi ojačao njihova tijela. Redovnike u provinciji Henan često su napadali razbojnici i nisu imali treninga kako se obraniti.

Nakon što je stigao u hram Henan, Bodhidharma je meditirao devet dugih godina. Nakon što je završio meditaciju, Bodhidharma je napisao dvije knjige pod nazivom "Yi Jin Jing" i "Xi Sui Jing". Prvo se radilo o vježbama za razvijanje vanjske snage, a drugo o meditaciji i disanju. Nakon što je dovršio dvije knjige, napisao je treću knjigu pod nazivom "Shi Bao Luo Han Shou" (Osamnaest ruku Lohana), koja se odnosila na njegova iskustva kao člana ako je Ksatrija. (Indijski ratnici i vladari). Ova knjiga uključuje sinkronizirane obrambene rutine. Povjesničari smatraju ovu knjigu prvim priručnikom o ofenzivnim i obrambenim borbenim pokretima. Tako su započele borilačke vještine u Kini.

Te činjenice objašnjavaju blisku sličnost položaja u kineskim borilačkim vještinama i jogi. Obje su se tradicije usredotočile na područje donjeg trbuha kao središte čitave ljudske energije (chi, pneuma, ki). Borilačke vještine i joga razvijeni su kako bi promovirali zdravo tijelo, povećali životni vijek i postigli stanje blaženstva.

Prema istočnjačkim vjerovanjima, tajanstvena moć chija odgovorna je za samoizlječenje, samopokretanje i samoostvarenje; i taj ţivot u kosmosu nadahnjuje Chi. Kao "životna sila" ili vitalna energija koja je prisutna u svakom živom biću, tako je i ista sila koja upravlja svemirom. Chi je kineska riječ za riječ život … a na grčkom se prevodi kao "pneuma" … a "ki" na japanskom.

Kliničke studije pokazuju da borilački umjetnici koriste nekoliko aspekata kondicije poput mišićne snage, izdržljivosti, aerobnog i anaerobnog kondicioniranja. Njihov trening uključuje i fleksibilnost, sastav tijela, motoričke sposobnosti i koordinaciju. Ovi načini treninga mogu vježbačima pružiti zdravstvene beneficije kao što su jači mišići i poboljšana izdržljivost. Trening borilačkih vještina uključuje i meditaciju. Ovi trenuci tišine mogu donijeti kratka razdoblja opuštanja. Neki zapravo vide borilačke vještine kao "pokretnu meditaciju". Istraživanja su također pokazala da redovita vježba borilačkih vještina pomaže otpustiti stres i poboljšati nečije samopoštovanje.

Seksualno zdravlje

Ali više od samo sustava samoobrane i meditacije, borilačke vještine također su povezane s poboljšanjem libida i ukupne seksualne izvedbe. Ljudi koji često vježbaju imaju više energije, manje anksioznosti, bolje samopoštovanje i povećanu razinu testosterona. Borilačke vještine ne samo da učvršćuju nečije tijelo i poboljšavaju cjelokupno zdravlje, a borilačke vještine mogu poboljšati nečiji seksualni život. Vježbanje borilačkih vještina uključuje stroge fizičke napore. Ipak, Bodhidharma je bio oprezan da podučava svoje redovnike o vrlinama umjerenosti. Naučio ih je da se čak i u borilačkim sportovima mora voditi pažnja kako bi se izbjeglo prekomjerno treniranje. Neke studije pokazuju da previše intenzivan fizički trening može utjecati na nečiju sterilnost. Istraga zdravstvenih stručnjaka otkrila je da previše vježbanja izaziva umor, što onda privremeno smanjuje broj i kvalitetu sperme. Druga istraživanja ističu da su oni koji su vježbali do točke iscrpljenosti stvarali manje sperme tijekom ejakulacije. Stručnjaci kažu da se to događa jer tijelo doslovno "ubija" sebe tijekom treninga. Za izgradnju mišića i poboljšanje tijela, treba se oporaviti kako bi se postigao normalan razvoj stanica. Intenzivne fizičke aktivnosti mogu smanjiti razinu hormona u krvotoku što utječe na proizvodnju sperme. Medicinski stručnjaci vjeruju da se razina sperme vraća gotovo normalno nakon otprilike tri dana. Dodali su da ispijanje kave nakon nekoliko sati treninga može zaštititi kvalitetu sperme zbog antioksidanata koji se nalaze u kofeinu.

Doista, razumijevanje prednosti borilačkih vještina i vježbanja može promijeniti nečiji život. Ako se rade pravilno, ove umjetnosti mogu promicati dobro zdravlje i još bolji seksualni život.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta